Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Furuno DFF-3D ΠολυΔεσμικό Βυθόμετρο

Μέχρι τώρα η πλειοψηφία των φίλων ψαράδων που χρησιμοποιούσε βυθόμετρα FURUNO για την ανίχνευση των ψαριών ήξερε τα συμβατικά βυθόμετρα, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούσαν διπλή ομόκεντρη δέσμη 50kHz ή 200 KHz, ανάλογα με το βάθος, αλλά και την ανάλυση των στόχων που θα ήθελε να πάρει στην οθόνη. Kάποιοι φίλοι που είχαν προμηθευτεί τα μοντέλα NavNet TZtouch 2 αλλά και FCV 588-628 είχαν την ευκαιρία να έχουν ακόμα πιο ξεκάθαρους στόχους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία RezBoost.

Οι κάτοχοι του NavNet TZtouch2 μπορούσαν να προμηθευτούν τη συσκευή Chirp DFF-1 UHD με τον αισθητήρα 1Kw και με αυτήν την τεχνολογία να σαρώνουν το στόχο με ένα εύρος συχνοτήτων και ο υπολογιστής να εμφανίζει στην οθόνη την πιο ρεαλιστική απεικόνιση των στόχων. Το «μειονέκτημα» στις παραπάνω μεθόδους ανίχνευσης ήταν ότι ο κώνος ηχητικού σήματος ήταν περιορισμένος, ανάλογα με τη συχνότητα και το βάθος, ενώ στην καλύτερη περίπτωση έφτανε σε ακτίνα λίγων μέτρων από το σκάφος. Άρα τελικά αυτό που έβλεπε ο φίλος ψαράς να εμφανίζεται στην οθόνη του ήταν σχετικά κοντά του.
Ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα των συμβατικών βυθομέτρων είναι ότι προσπαθούσαν να παρουσιάσουν ένα κόσμο τριών διαστάσεων, με ύψος, πλάτος και βάθος, σε μια οθόνη δυο διαστάσεων, με ύψος και πλάτος, άρα χανόταν το βάθος, αυτός είναι και ο λόγος που βλέπαμε μια συναγρίδα μέσα σε ένα κοπάδι με μικρόψαρα ενώ στην πραγματικότητα το ψάρι ήταν αρκετά μακριά από τα θηράματά του.
Το να ανιχνεύσουμε μια περιοχή προϋπέθετε αρκετές βόλτες με το σκάφος με σκοπό να την «χαρτογραφήσουμε» και να επισημάνουμε τα καίρια σημεία που θα βρίσκαμε τα ψάρια. Αυτό μεταφράζεται τόσο σε χρόνο όσο και καύσιμα, ειδικά αν δεν είμαστε καλοί γνώστες της περιοχής όπου θα επιχειρήσουμε να ψαρέψουμε.
Σήμερα έρχεται η FURUNO, πρωτοπόρα στα ηλεκτρονικά βοηθήματα αλιείας, για να φέρει στον ερασιτέχνη ψαρά μια τεχνολογία που μέχρι τώρα την χρησιμοποιούσαν τα μεγάλα αλιευτικά. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί οριζόντια και κάθετα από την πορεία του σκάφους 41 δέσμες -όχι μια ή δυο (50kHz/200KHz) και ο αισθητήρας είναι εξοπλισμένος με τον ειδικό σένσορα εξομάλυνσης της κίνησης του σκάφους. Το πολυδεσμικό βυθόμετρο θα πάρει από όλες αυτές τις δέσμες ξεχωριστή πληροφορία από την καθεμιά και θα την εμφανίσει στην οθόνη μας, οπότε ο ψαράς θα μπορεί πλέον να ξέρει αν τα ψάρια είναι δεξιά ή αριστερά από το σκάφος και πόσο μακριά, κάτι που με τα συμβατικά βυθόμετρα ήταν αδύνατο. Η μεγάλη επανάσταση είναι η επεξεργασία που κάνει και η παρουσίαση της πληροφορίας σε εμάς.

Όσο πιο βαθιά τόσο καλύτερα

Τα πολυδεσμικό βυθόμετρο, όπως βλέπουμε και στις εικόνες παραπάνω, εκπέμπει με 120 μοίρες άνοιγμα κώνου (60 μοίρες αριστερά και 60 δεξιά). Αυτό σημαίνει πως όταν είμαστε στα 40 μέτρα βάθος με έναν απλό αισθητήρα π.χ P66, στην υψηλή συχνότητα θα βλέπαμε 3,3 μέτρα ακτίνα, δηλαδή 7,7 μέτρα διάμετρο. Άρα για να ανιχνεύσουμε μια περιοχή με πλάτος 120 μέτρων θα θέλαμε 17 φορές να την περάσουμε παράλληλα. Με το νέο DFF-3D στα 40 μέτρα βάθος μπορούμε να ανιχνεύσουμε περίπου 40 μέτρα αριστερά και 40 μέτρα δεξιά, άρα ένα και μόνο πέρασμα είναι αρκετό για να έχουμε μια ξεκάθαρη και πλήρη απεικόνιση της μορφολογίας του βυθού αλλά και των ψαριών που υπάρχουν. Αν τώρα επιχειρήσουμε να ψάξουμε μια περιοχή π.χ στα 150 μέτρα, τότε με 120 μοίρες ψάχνουμε περίπου 150 αριστερά και 150 δεξιά.
Για να μην παρεξηγηθώ, τα μεγέθη που αναφέρω είναι θεωρητικά αφού το νερό ανάλογα με τα ρεύματα, την αλατότητα και άλλους παράγοντες απορρόφα το ηχητικό σήμα και έτσι μπορεί η εμβέλεια να είναι ελαφρώς μικρότερη. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται στις υψηλές συχνότητες πιο συχνά και γι' αυτό πολύ σοφά οι Ιάπωνες σχεδιαστές επέλεξαν για το πολυδεσμικό βυθόμετρο τη συχνότητα των 165KHz, μια μέση συχνότητα που παρέχει σαφήνεια αλλά και διείσδυση. Ο κατασκευαστής μας δίνει με 120 μοίρες ως μέγιστο βάθος τα 200 μέτρα, με ακτίνα 200 μέτρα δεξιά και 200 μέτρα αριστερά. Θεωρώ ότι αυτό καλύπτει τις προσδοκίες των περισσότερων φίλων ψαράδων στον Ελλαδικό χώρο.
Όλα αυτά που προανέφερα μπορεί λίγο-πολύ σε κάποιους να είναι γνωστά, πάμε τώρα στην έκπληξη που επιφυλάσσει το DFF-3D και αυτή είναι ότι εκτός από το δεξιό, αριστερό και κάθετο σκανάρισμα, μας παρέχει μια τρισδιάστατη απεικόνιση με ξεκάθαρο ανάγλυφο, δηλαδή που είναι τα υποθαλάσσια λιβάδια, οι γκρεμοί, τα βουνά, τα χαράκια, αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι μας παρέχει την ακριβή θέση των ψαριών σε τρισδιάστατο μοντέλο, το οποίο ο χρήστης μπορεί με το δάχτυλο του να γυρίσει 360 μοίρες για να αντιληφθεί ακριβώς την ιδιομορφία του τόπου και να του αποκαλυφθούν δεκάδες σημεία ενδιαφέροντος. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: ας πούμε ότι έχω ένα στίγμα στα 120 μέτρα στο οποίο παίρνω φαγκριά, νομίζω κανείς δε θα πιστεύει αφελώς ότι μόνο εκεί είναι τα ψάρια ή καλύτερα οι συνθήκες που κρατούν τα ψάρια, όπως π.χ τα βράχια ή τραγάνα και τα μικρόψαρα, απλά εγώ τυχαίνει να ξέρω μόνο αυτό το σημείο γιατί είτε κάποιος μου το έδωσε ή τυχαία το βρήκα. Σκανάροντας τώρα όλη την περιοχή, δηλαδή 120 μέτρα δεξιά και 120 αριστερά, αμέσως θα αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτια μου όλοι οι πιθανοί τόποι που υπάρχουν τα ψάρια. Γνωρίζοντας πιο πολλά στίγματα θα μπορέσω να κάνω και καλύτερη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, μην ψαρεύοντας πάντα από το ίδιο κοπάδι και την ίδια περιοχή.

Τι πληροφορίες παίρνω από το DFF-3D

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε την τεχνολογία του DFF-3D είναι να είμαστε κάτοχοι του FURUNO NavNet ΤΖtouch2 12 ή 15. Το πολυδεσμικό βυθόμετρο αποτελείται από ένα black box (την κεντρική μονάδα σε ένα κουτί) και τον ειδικό αισθητήρα που θα συνδεθεί με δίκτυο στην οθόνη μας. Βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η σωστή τοποθέτηση του αισθητήρα σε θέση αλλά και κλίση. Μόλις σαρώσουμε μια περιοχή, θα δούμε μια εικόνα όπως η παρακάτω. Η αριστερή οθόνη είναι χωρισμένη σε τρία διαφορετικά μέρη, με το πράσινο βελάκι βλέπουμε αριστερά μας, με το άσπρο ακριβώς από κάτω μας και με το κόκκινο στα δεξιά μας.
Πάνω και δεξιά στην οθόνη με το γαλάζιο βελάκι βλέπουμε την ανίχνευση των δεσμών σε ευθεία και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κάτι σαν το A-scope που όλοι ξέρουμε. Το πιο εκπληκτικό είναι κάτω δεξιά με το κίτρινο βελάκι, όπου φαίνεται το τρισδιάστατο μοντέλο με την ακριβή θέση των ψαριών. Μπορούμε να μεταβάλουμε τις οθόνες όπως θέλουμε εμείς, ενώ μπορούμε να πάρουμε το ακριβές στίγμα των ψαριών ή των περιοχών που μας ενδιαφέρουν, ακόμη κι αν τις έχουμε περάσει. Αυτό που μένει τώρα είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να το δοκιμάσουμε στον Ελλαδικό χώρο.

Αισθητήρας κίνησης (Motion Sensor) - η έξυπνη λύση

Ένα πρόβλημα που προέκυπτε σε εμάς τους ψαράδες με τη χρήση των συμβατικών αισθητήρων ήταν το φαινόμενο της καμπάνας, δηλαδή το βυθόμετρο να εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα για να ανιχνεύσει πυθμένα και ψάρια κι αυτό έχει κωνικό σχήμα σαν ανάποδο χωνί.
Ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος πάνω στο σκάφος μας και το σκάφος πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, αυτό σημαίνει ότι όταν το σκάφος θα κινηθεί από τον κυματισμό της θάλασσας θα κινηθεί και ο αισθητήρας. Εφόσον κινείται ο αισθητήρας κινείται αναλόγως και το σήμα που εκπέμπεται, κάτι σαν τη δέσμη ενός φακού που κινείται ανάλογα με την κίνηση του χεριού μας. Όταν στη θάλασσα οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, με περιορισμένο κυματισμό, το φαινόμενο αυτό περιορίζεται με αποτέλεσμα να παίρνουμε καθαρότερες εικόνες των στόχων αλλά κι ένα ομαλότερο και ρεαλιστικότερο ανάγλυφο του πυθμένα. Όταν όμως επικρατεί κυματισμός, η δέσμη ταξιδεύει δεξιά κι αριστερά με αποτέλεσμα το επιστρεφόμενο σήμα να έρχεται συγχυσμένο με διαφορετική πληροφορία σε κάθε κίνηση, επομένως συγχυσμένο θα είναι και αυτό που θα δούμε στην οθόνη μας, όπως ο βυθός με τραβηγμένες γραμμές (χτένια) αλλά και διακεκομμένες αψίδες.
Στο πιο κάτω σχήμα βλέπουμε τη διάφορα της δέσμης με ήρεμη και ταραγμένη θάλασσα:

Ο "έξυπνος" αισθητήρας

Αν έχουμε μια δέσμη με γωνία κώνου 11 μοίρες στα 40 μέτρα με διάμετρο 8 μέτρα και με συνθήκες κυματισμού επηρεάζεται αυτό που ανιχνεύουμε. Φανταστείτε πόσο λανθασμένη πληροφορία θα πάρουμε αν η δέσμη είναι 120 μοίρες με άκρη κώνου εκατοντάδες μέτρα από το σκάφος. Εδώ έρχεται η τεχνολογία αιχμής να δώσει την λύση.
Το πολυδεσμικό βυθόμετρο της FURUNO είναι εφοδιασμένο με τον αισθητήρα Β54 έχοντας ενσωματωμένο το σένσορα κίνησης, έτσι ακόμη κι αν κινείται το σκάφος ο αισθητήρας “καταλαβαίνει” την κίνηση και δίνει σταθεροποιημένη πληροφορία εξομαλύνοντας (pitching and rolling) κάθε ανωμαλία που προέρχεται από τον κυματισμό της θάλασσας και δίνοντας τη ρεαλιστική απεικόνιση του πυθμένα και των ψαριών, FURUNO ψαρεύοντας στο αύριο...

Το DFF-3D θα είναι διαθέσιμο στα 3.500 ευρώ + ΦΠΑ με πλήρη εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη από την ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ