Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Αγοράζοντας βυθόμετρο

Πριν την αγορά

Οβασικός λόγος για τον οποίο κάθε ψαράς αγοράζει ένα βυθόμετρο και δαπανά αυτό το σημαντικό ποσό χρημάτων είναι να μπορεί να ανιχνεύει τον πυθμένα και τους στόχους με απώτερο σκοπό να πιάσει ψάρια. Σήμερα πλέον αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι του εξοπλισμού του, καθώς ο πληθυσμός των θηραμάτων έχει μειωθεί αισθητά και επιβάλλεται η αναζήτησή τους, ωστόσο για να κατορθώσει κάθε χειριστής βυθομέτρου να «δει» τα ψάρια πρέπει να συμβούν 4 πράγματα. Αν κάποιο από αυτά παραλειφθεί ή δε γίνει σωστά καθιστά την επίτευξη του στόχου αδύνατη.

  1. Το βυθόμετρο που θα αγοράσουμε πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στόχους (ψηφιακό σήμα/επεξεργαστής/ανάλυση οθόνης κ.λπ)
  2. Η τοποθέτηση του αισθητήρα πρέπει να γίνει σωστά και σε σωστό σημείο του σκάφους από άνθρωπο που ξέρει τι κάνει. Το "μάτι" (μορφοτροπέας), όπως συνηθίζουμε να το ονομάζουμε στην Ελλάδα, είναι ακριβώς ό,τι είναι η κεραία στην τηλεόραση μας, αν δεν «κοιτά» προς το βουνό που εκπέμπει ο σταθμός ποτέ δε θα δούμε καθαρή εικόνα. Επίσης πολύ σημαντικό ρολό στην λειτουργία του βυθομέτρου παίζει η σωστή σύνδεσηή του με το ρεύμα.
  3. Οι ρυθμίσεις του βυθομέτρου (παραμετροποίηση) είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στο να εντοπίσουμε τα ψάρια δεδομένου ότι η συσκευή έχει τη δυνατότητα να ρυθμιστεί ανάλογα με το είδος των θηραμάτων που ψάχνουμε και τις ιδιαιτερότητες τις γεωγραφικής περιοχής που ψαρεύουμε. Ένα «αρρύθμιστο» βυθόμετρο θα μας δυσκολέψει τόσο στο χειρισμό του όσο και στην ορατότητα που προσφέρει, αφού τα ψάρια θα είναι αόρατα στην οθόνη του.
  4. Το τέταρτο και το πιο σημαντικό σημείο είναι η εκμάθηση του βυθομέτρου. Κάποιος ειδικός πρέπει να μας δείξει τι βλέπουμε στην οθόνη και να μας μάθει το χειρισμό της συσκευής μας ώστε με την πάροδο του χρόνου να καταφέρουμε να αναγνωρίζουμε μόνοι μας τους στόχους και να τους ξεχωρίζουμε. Η τεχνική υποστήριξη μετά την αγορά της συσκευής, τηλεφωνική ή μη, πρέπει να θεωρείται δεδομένη αγοράζοντας τη συσκευή βυθομέτρου από εμάς. Αυτομάτως και χωρίς καμία άλλη χρέωση σας παρέχουμε τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη, ακριβείς οδηγίες εγκατάστασης και ρύθμισης της συσκευής σας καθώς και ό,τι άλλο χρειαστείτε αφού διαθέτουμε άριστη γνώση των βυθομέτρων και της λειτουργίας τους. Η δουλειά μας αρχίζει όταν παραλάβετε το βυθόμετρο σας και τελειώνει όταν εσείς δεν μας χρειάζεστε πλέον άλλο, όσο χρονικό διάστημα και αν κρατήσει αυτό.

Οι ρυθμίσεις του βυθομέτρου

Όπως αναφέρω πιο πάνω, η επιτυχία στο να εντοπίσουμε ψάρια είναι η συνισταμένη τεσσάρων παραγόντων

  • Η επιλογή βυθομέτρου με χαρακτηριστικά ικανά να αναδείξουν τους ζητούμενους στόχους
  • Η σωστή εγκατάσταση της συσκευής και περισσότερο του αισθητήρα που παίζει το ρόλο της κεραίας στο βυθόμετρο μας και η τοποθέτηση του είναι καθοριστική στο τι θα βλέπουμε στην οθόνη του βυθομέτρου μας
  • Η παραμετροποίηση του οργάνου, δηλαδή οι ρυθμίσεις του
  • Εκμάθηση της λειτουργίας των βυθομέτρων αλλά και εκμάθηση του συγκεκριμένου μοντέλου, δηλαδή πλοήγηση στο μενού και στις καινοτομίες που έχουν σχεδιαστεί από τον κατασκευαστή

Αν και μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων είναι κοινά για όλα τα βυθόμετρο, κάθε μοντέλο απαιτεί τη δική του παραμετροποίηση για να μπορεί ο χρηστής να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του στο μέγιστο. Ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει το βυθόμετρο και έρχεται στα χέρια μας σαν λευκό χαρτί, έτσι μπορεί να παραμετροποιηθεί αναλόγα με τη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη που πουλήθηκε και ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

Κάθε βυθόμετρο επιδέχεται τριών ειδών ρυθμίσεις

  • Ρυθμίσεις με βάση το περιβάλλον που θα ψαρέψει ο χρήστης, όπως γλυκό ή αλμυρό νερό, παγωμένο ή πιο θερμό, με ρεύματα ή χωρίς και άλλα
  • Ρυθμίσεις με βάση το ψάρεμα που επιχειρεί ο χρήστης, δηλαδή τι θέλει να εντοπίσει, αλλιώς ρυθμίζεται το βυθόμετρο για να εντοπίζει συναγρίδες, αλλιώς για καλαμάρια, αλλιώς για σαργούς, ρυθμίζεται με άλλον τρόπο για κάποιον που κάνει συρτή, διαφορετικά για έναν ψαροτουφεκά και ούτω καθεξής
  • Το βυθόμετρο ρυθμίζεται βάσει των αναγκών του χειριστή, π.χ. κάποιος θεώρει ευδιάκριτο το μπλε φόντο, άλλος το άσπρο κ.λπ.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όταν ρυθμίζω εγώ ένα βυθόμετρο τηλεφωνικώς, ο χρόνος δεν είναι ποτέ λιγότερος από 30 λεπτά διότι ο νέος χρήστης πρέπει να μάθει να κινείται στο μενού το οποίο είναι ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον για αυτόν, ενώ σταματάμε σε κάποιες ρυθμίσεις και τις εξηγούμε αναλυτικά και με υπομονή ώστε ο χρήστης να κατανοεί πότε και γιατί αλλάζουν, με σκοπό ανάλογα με τους στόχους που ανιχνεύει να παραμετροποιεί το βυθόμετρο. Οι πελάτες μου το ξέρουν καλά αυτό, αφού οι ρυθμίσεις καταλήγουν να είναι σε μεγάλο βαθμό «προσωπικές» για κάθε χρήστη βυθομέτρου και αυτός είναι ένας από του δυο λόγους που ποτέ δε στέλνω στους πελάτες μου βυθόμετρα «ρυθμισμένα» αν και επιμένουν, γιατί πρώτον δεν υπάρχουν δεδομένες ρυθμίσεις (αν ήταν έτσι θα έβγαζα μια λίστα και θα την χρησιμοποιούσαν όλοι) -αλλιώς δουλεύει ένα βυθόμετρο στα 100 μέτρα στη Χίο και αλλιώς ένα βυθόμετρο στα 40 μέτρα στη Λευκάδα - και δεύτερον κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων γίνεται και το τέταρτο βήμα που ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή η εκπαίδευση του χρήστη.  Η εκπαίδευση όμως δεν τελειώνει με το πέρας των ρυθμίσεων, αλλά συνεχίζεται από εμένα με πάγια τεχνική υποστήριξη σε ο,τιδήποτε χρειαστεί ο εκάστοτε χειριστής του βυθομέτρου γιατί είναι σχεδόν απίθανο ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών χρήσης για μια τελευταίας τεχνολογίας συσκευή να απομνημονευτεί σε λίγο χρονικό διάστημα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ένα «καλό» βυθόμετρο, αλλά μη ρυθμισμένο σωστά, ισούται με ένα «κακό» βυθόμετρο. Ο προμηθευτής σας είναι υποχρεωμένος να ξέρει να σας καθοδηγήσει στις ρυθμίσεις, στην εγκατάσταση, αλλά και εκμάθηση του οργάνου.

Η παραμετροποίηση του οργάνου είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα ώστε τα χρήματά μας να πιάσουν τόπο και να επιτύχουμε αυτό για το οποίο αγοράσαμε το όργανο, να βρούμε τελικώς τα ψάρια στα μέρη που επιλέγουμε να ψαρέψουμε.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ